Zwanger en vliegen: Alles Wat Je moet weten voor een fijne en veilige reis.

Zwanger en Vliegen: Alles Wat Je Moet Weten Voor Een Veilige Reis

Kan ik vliegen tijdens mijn zwangerschap?
Wil je weten of het wel verstandig is om te vliegen tijdens de zwangerschap?
En tot wanneer kan je vliegen als je zwanger bent.
Hier lees je alles over vliegen als je zwanger bent, de gezondheidsaspecten, en praktische tips om je reis veilig en comfortabel te maken.

Wanneer Mag Je Vliegen Tijdens de Zwangerschap?

Veel luchtvaartmaatschappijen hanteren een richtlijn waarmee zwangere vrouwen tot en met de 36e week van hun zwangerschap mogen vliegen. Dit is meestal zonder complicaties mogelijk, maar het is slim om je heen en terugvlucht niet later dan de 32e week te plannen. Zo voorkom je problemen met de regels van luchtvaartmaatschappijen.

Het is belangrijk om de precieze richtlijnen van jouw luchtvaartmaatschappij te checken, omdat deze per maatschappij kunnen verschillen. Vaak vragen zij vanaf 28 weken zwangerschap om een zwangerschapsverklaring van je arts of verloskundige. Hierin staat de verwachte bevallingsdatum, en soms moet je ook een vrijwaringsverklaring ondertekenen waarin je de maatschappij vrijstelt van aansprakelijkheid.

Waarom het Tweede Trimester Ideaal Is om een vakantie of vlucht te boeken.

Het tweede trimester (week 13-26) wordt vaak gezien als de beste tijd om te vliegen. In deze periode is de kans op complicaties zoals misselijkheid en vermoeidheid minder groot, en voel je je waarschijnlijk energieker. Het eerste trimester kan ongemakkelijk zijn door ochtendmisselijkheid, en in het derde trimester neemt de kans op zwelling, spataderen en vermoeidheid toe.

Gezondheidsrisico's: Trombose

Zwangere vrouwen hebben een verhoogd risico op trombose (bloedstolsels), vooral tijdens lange vluchten. Dit komt door een combinatie van veranderingen in de bloedsomloop en langere periodes van inactiviteit tijdens de vlucht. Om het risico te verkleinen:

  • Draag steungevende zwangerschapskousen of -panty’s. Deze verbeteren de bloedsomloop en verminderen de kans op vochtophoping in de benen.
  • Beweeg regelmatig. Loop elk uur een paar minuten door het gangpad van het vliegtuig.
  • Drink voldoende water. Hydratatie helpt om de bloedsomloop te ondersteunen.

De luchtdruk in een vliegtuig kan ongemakken zoals opgezwollen voeten en benen veroorzaken, maar heeft geen invloed op je vruchtvliezen of de veiligheid van je zwangerschap. 

Wat is een Zwangerschapsverklaring?

Vanaf de 28e week van de zwangerschap vragen veel luchtvaartmaatschappijen om een zwangerschapsverklaring. Dit is een document waarin staat:

  • Jouw uitgerekende datum.
  • Een bevestiging dat er geen complicaties zijn.

Deze verklaring moet vaak ondertekend zijn door je arts of verloskundige en mag niet ouder zijn dan 7 dagen. Bij sommige maatschappijen moet je een speciaal formulier van hen invullen. Vraag dit tijdig aan, zodat je goed voorbereid bent. 

  • Vergeet ook niet om je zwangerschapskaart, zorgverzekeringspas en contactgegevens van je arts of verloskundige mee te nemen op vakantie. Zo heb je alle benodigde informatie makkelijk bij elkaar. Maak hier een mapje van, en voeg ook de informatie toe met de contact gegevens van je touroperator en de gegevens van artsen en ziekenhuizen in de buurt.

Handige Tips Voor een Comfortabele Vlucht

  • Kies een stoel aan het gangpad. Dit maakt het makkelijker om regelmatig te bewegen en naar het toilet te gaan.
  • Neem water mee. Hydratatie is essentieel, dus zorg ervoor dat je na de beveiligingscontrole een flesje water bij de hand hebt.
  • Plan extra tijd in. Houd rekening met meer rustmomenten tijdens je reisdag.
  • Weet waar medische zorg beschikbaar is. Zorg dat je weet waar een ziekenhuis of verloskundige in de buurt is op je vakantiebestemming.

Fact or Fiction: Veelbesproken Mythen Ontkracht

  1. "De luchtdruk kan je vruchtvliezen doen breken." Dit is een mythe. De luchtdruk in het vliegtuig heeft geen invloed op je vruchtvliezen.
  2. "De beveiligingsscanners zijn gevaarlijk." Niet waar. Metaaldetectoren en de meeste bodyscanners zijn veilig voor jou en je baby. Wil je zeker zijn? Vraag om gefouilleerd te worden. En geef altijd even aan dat je zwanger bent.

Wel of niet op babymoon

Zwanger vliegen is vaak veilig en goed mogelijk, vooral tijdens het tweede trimester. Zorg voor een goede voorbereiding, zoals een zwangerschapsverklaring en steunkousen of panty’s om ongemak te voorkomen. Overleg altijd met je arts of verloskundige als je gezondheidsklachten hebt of twijfelt over vliegen.
En niet te ver vliegen zijn er hele mooie bestemmingen, als je de mogelijkheid hebt, zou ik gaan voor een niet al te lange vliegtijd en een bestemming dichtbij met goede medische zorg.

Let ook op dat het niet verstandig is om naar landen te reizen waar ziektes voorkomen zoals malaria, zika, gele koorts en dengue.
Ook is het niet mogelijk alle inentingen te krijgen als je zwanger bent.
Bespreek van te voren goed je wensen met je arts en verloskundige en laat je goed voorlichten.

Probeer na de vlucht wat rust in te plannen en je benen rust te geven, het is aan te raden je steun-panty's niet gelijk uit te doen na de vlucht maar deze zeker nog een paar uur aan te houden en je benen te laten rusten.

© 2011 - 2024 Stessonline | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel